Monday 22 December 2014

GULAI SIPUT SEDUT




Bahan-bahan;
Sekilo siput sedut (Ibu guna hat laut)
Cili api secukup pedas
Serbuk kunyit
Santan 500ml
2 batang keladi
2-3 batang serai
Segenggam ikan bilis

* Siput dicuci kemudian dipotong hujungnya. Seeloknya dipotong sedikit ke dalam agar nanti senang untuk menyedut siput.
* Siput dicuci semula untuk membuang serpih kulit siput yang telah dipotong dan direbus seperti merebus kerang.
* Kemudian angkat dan toskan.
* Manakala keladi dicuci dan dipotong serong.
* Serai pula dipotong dan diketuk sedikit.
* Cuci ikan bilis dan toskan.

Cara-cara menyediakan kuah gulai;
1- Kisar cili sehingga halus, tapis dan ambil airnya sahaja.
2- Masukkan serbuk kunyit sehingga mendapat kuning yang dikehendaki.
3- Masukkan santan, dan masakkan kuah.
4- Kacau selalu untuk mengelakkan kuah meruap.
5- Setelah itu, masukkan serai dan ikan bilis.
6- Masakkan seketika.
7- Kemudian masukkan pula keladi dan masak sehingga lembut.
8- Akhir sekali masukkan siput dan perisakan dengan garam.
9- Beres.

No comments:

Post a Comment