Bhn2:
Ikn tenggiri/ ikn merah 3 keping
(Ikn laen pn blh)
Daun limau purut 3 helai
Daun kunyit sehelai
Bwg kecik 6 bj*
Buah keras 2 bj*
Cili besar 4 bj d buang biji*
Cili padi 8 bj*
( klau nk pedas blh tmbh cili)
Serai 2 btg*
Halia 1/2 inci*
Lengkuas 1/2 inci*
Kunyit hidup 1/2 inci*(blh jg gune kunyit serbok)
Semue yg bertanda* d blend hingge halus
Tomato potong 4 (2 bj)
Bendi dlm 10 biji
Buah nenas 1 cwn( hiris)
Cara2:
Masukkn air dlm 3-4 cwn dlm kuali n masokkn bahan blend. Daun limau purut n daun kunyit. Biar mengelegak. Masokkn ikan n perasekn dgn garam, gule n pk aji. Masokkn bendi, tomato n nenas. Biarkn skjp n masokkn air asam jawa dlm 1/4 cwn. Klau pekat sgt, masokkn sikit air. Siap utk d hidang. Slmt mncube...
# kuah asam lepas ini sedang2 pekat#
Resepi Asal : Kak Yati Mohd
No comments:
Post a Comment