Bahan-bahan
* Untuk membuat putu mayam 3 cawan tepung beras
* 1 cawan air panas
* Garam secukup rasa
* Untuk membuat kuah manis Santan dari sebiji kelapa
* Setengah kerek gula Melaka
* 3 sudu besar tepung beras (sangaikan)
* Daun pandan
* Secubit garam
* 2 biji telur – dipukul
Cara-cara
1. Buat putu Panaskan kukusan dahulu
2. Campurkan tepung beras dengan garan dalam suatu bekas
3. Masukkan air panas sedikit demi sedikit. Gaul dan kacau.
4. Kepal-kepalkan adunan tersebut dan masukkan dalam acuan. Tekan acuan sampai putu keluar dan tadahkan menggunakan pinggan. Saiz ikut citarasa samada kecil atau besar.
5. Susun putu tersebut di dalam kukusan.
6. Kukuskan selama 5 – 10 minit.
7. Boleh diangkat dan dihidang.
1. Buat kuah manis Masakkan santan dan manisan (gula Melaka) dalam satu periuk, kemudian masukkan daun pandan.
2. Masukkkan tepung beras yang sudah disangai, kacau hingga sebati. Tunggu sehingga kuah mendidih.
3. Kemudian masukkan telur dan kacau. Perlu sentiasa kacau supaya telur tidak berketul atau membeku. Kacau sehingga pekat.
4. Siap dan boleh dihidang.
No comments:
Post a Comment