Bhn2:
4 keping bhgn pehe ayam.di perap dgn garam, gule, pk aji n ld sulah selame 2jam.
Bwg putih 6 ulas d potong dadu kecik
Bwg holand 1/2 bj d dadu kecik
Karot 1/2 btg d dadu sedang
Capsicum merah n hijau d dadu sedang (dlm 1/2 cwn)
Bayam 1/2 ikat d rebus dgn air panas mengelegak(bbh sdikit minyak n garam dlm air panas) Angkat bayam n celup dlm air paip. Perahkn airnye n potong pendek bayam.
Cendawan butang( dlm tin) 6 bj d potong dadu.
Cara2:
Tumis bwg putih hingge kekuningan n masokkn bwg holand. Masak hingge layu, masokkn karot n endawan butang. Gaul sebati n masokkn capsicum. Gaul2 kn dlm 2 min, tutup api. Campurkn dlm bayam yg dh d rebus td. Biar suam baru bbh mayonis. Perasekn dgn ld sulah n gule. Gaul sebati.
Letakkn inti pd ayam n tutup bg sayur x kluar dgn lidi.
Pnskn kuali, gune mnyk sikit n grg hingge ayam masak. Gune api kecik. Hiris ayam n blh d mkn brsame sos cili or begitu saje. Slmt mncube...
# blh jg gune bhgn peha n kepak ayam. Pastikn tulang d ambil kluar. Bg yg x suke mayonis, x perlu bbh ape2 dlm sayuran, cume hndklh d perasekn dgn garam, gule sikit, pk aji n ld sulah.#
Resepi Asal : Kak Yati Mohd
No comments:
Post a Comment