BAHAN-BAHAN :
300 gm macaroni - direbus sampai kembang
500 gm ayam/daging cincang
2 cawan cheese monzarella/cheddar
30 gm butter
1 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 cawan susu segar
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh oregano/italian mix herbs
1 kiub pati ayam
4 biji telur
Garam secukup rasa
* Rebus makaroni sampai kembang dan toskan airnya.
CARA MEMASAK :
1. Panaskan butter dan tumis bawang merah dan bawamg putih
yang telah dimayang halus. Kemudian masukkan daging cincang dan biar sampai
daging masak.
2. Masukkan lada sulah dan serbuk oregano , susu dan kacau ,
kemudian masukkan semua makaroni tadi dan kacau lagi supaya semua bahan sebati
. Masukkan kiub pati ayam yang telah dihancurkan dan jika masih kurang masin
baru la ditambah garam.
3. Bila sudah masak tutupkan api dapur dan baru la dimasukkan
telur sebiji demi sebiji sambil mengacau macaroni ini.
4. Masukkan macaroni separuh loyang dulu dan boleh la di
susun keju monzarella kemudian terus masukkan macaroni lagi sampai penuh loyang
pembakar. Susun cheese di atas macaroni. Bakar dalam suhu 180 darjah celcius
selama 40 minit atau sampai keju bertukar kewarna golden brown . Boleh la
dibawa keluar dari oven dan biarkan sejuk dulu sebelum mengeluarkan macaroni
ini dari loyang.
No comments:
Post a Comment