Bahan:
350 gram
udang, belah belakang
3 ulas bawang
putih, cincang
1 sudu makan
air limau nipis
½ sudu teh
garam
Minyak goreng
secukupnya
Rempah yang
dicampur:
3 sudu makan
tepung beras
2 sudu sendok
makan air
Lapisan
tepung:
6 biji telur
asin
2 sudu makan
tepung beras
3 sudu makan
air
3 sudu makan
mentega
Untuk Hiasan:
Salad
secukupnya
Daun bawang
dipotong
Cili merah
dihiris nipis
Cara Membuat
Resepi Masakan Udang Balut Telur Asin:
Gaulkan udang
dengan bawang putih, air limau nipis, garam. Perapkan hingga meresap.
Panaskan
minyak dengan api sedang , lumuri udang dengan tepung beras. Masukkan dalam
minyak panas, goreng hingga masak. Angkat, toskan.
Haluskan
kuning telur dengan garpu, tambahkan tepung beras, kacau rata. Tuang air,
mentega, kacau hingga menjadi adonan yang kental dan licin
Panaskan
kembali minyak sisa menggoreng udang, ambil 1 ekor udang, celupkan adonan telur
asin. Goreng hingga kuning, angkat.
Atur salad di
piring, tata udang di atasnya. Taburi daun bawang, cili hiris .Hidangkan
panas-panas.
No comments:
Post a Comment