BAHAN-BAHAN UNTUK KUAH
3 ulas bawang putih-dicincang dadu.
2 hirisan halia.
1 kiub ayam.
1.5 liter air.
5 sudu makan minyak masak.
3 sudu kecil garam.(Boleh dikurang atau dilebihkan mengikut citarasa anda)
5 sudu kecil gula.
5 sudu kecil serbuk perasa.(Boleh dikurang atau dilebihkan mengikut citarasa anda)
3-4 sudu tepung jagung untuk memekatkan kuah(harus di bancuh dengan air)
CARA-CARA MEMASAK: STOK KUAH SIZZLING.
Mula-mula, panaskan minyak dengan api yang sederhana dan tumiskan bawang putih sebentar,kacau sebentar.
Bila bawang agak kekuningan, masukkan halia dan terus kacau sehingga bawang putih menjadi garing (jangan sampai hitam).
Masukkan air dan terus rebus hingga mengelegak.
Anda juga boleh masukkan tulang ayam untuk lebih kaww!
Seterusnya masukkan bahan-bahan lain spt; garam,gula,serebuk perasa dan kiub ayam.
Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment