Monday, 22 December 2014

POPIAH BASAH




















Bahan Utama:
8 keping kulit popiah basah 
Bahan Inti/Isi Popiah:
50 gm tauge (dicelur)
50 gm lobak merah/wortel (dihiris halus)
50 gm sengkuang/bengkuang (dihiris halus)
50 gm buah timun (dihiris halus)
50 gm kacang panjang (dihiris halus)
50 gm udang kering/ebi (dikisar)
1 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas/siung bawang putih (dikisar)
1 sdm sos tiram
garam secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan Sambal/Sos:

5 biji cili/cabai merah (dikisar/dihaluskan)
1 biji bawang besar (dikisar)
2 ulas/siung bawang putih (dikisar)
1 sdm kicap manis
1 sdm cuka
garam & gula secukupnya
sedikit air
minyak untuk menumis

Cara Membuatnya:

1) Untuk bahan inti;
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar kemudian masukkan sos tiram. Aduk rata hingga naik bau.
Masukkan lobak merah, kacang panjang, tauge. Aduk rata.
Kemudian tambahkan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Angkat dan ketepikan.

2) Untuk bahan sambal/sos;
Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar, kicap manis, garam dan gula secukup rasa, dan tambahkan cuka & sedikit air, Aduk/kacau rata. Angkat, ketepikan.

3) Seterusnya;
Ambil kulit popiah, dan sapukan/oleskan dengan sedikit sambal/sos tadi dan letakkan bahan inti/isi bersama hirisan sengkuang dan timun.

Kemudian gulung dan kemas/rapikan.

Sedia untuk dihidangkan bersama sambal/sosnya.


No comments:

Post a Comment