Wednesday, 14 January 2015

ACAR BUAH


resepinya:
buah-buahan jeruk....beli kat penang, tapi sekarang ni kat mana2 pun ada cuma mahal @ murah jer lah....antara yang sesuai untuk buat acar buah ialah jeruk cermai, betik muda, mangga muda, pelam muda, buah prune, buah kana, pala dan banyak lagi...
- anggaran dalam 3 cawan buah jeruk

bahan rempahnya:
tumbuk lumat;
4 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia

lain-lain:
2-3 sudu besar cili blender
1 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar tomato puri
cuka
garam dan gula putih
kayu manis dan lawang
minyak masak
bijan, goreng kering

panaskan 3 sudu besar minyak, tumis bahan tumbuk, cili blender, kayu manis dan bunga lawang hingga wangi...masukkan serbuk kari, tomato puri....kacau sebentar...masukkan lain-lain bahan...gula kena banyak jika nak sedap...cuka sikit aje...jika dah cukup rasa masamnya, tak perlulah letak cuka...

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment