Bahannya
600gm siput sedut
RM2 santan /1 kotak santan
cili api 5-6 biji (boleh tambah lg jika suka)
½ inci kunyit hidup
2 batang serai - dititik
2 helai daun kunyit - siat/racik kasar
2 cekak pucuk daun kaduk - racik kasar
Asam keping
garam dan gula secukup rasa
Blander kunyit hidup dan cili api dengan sedikit air. Masukkan siput yg telah dicuci bersih dan dibuang hujungnya ke dlm periuk, tuangkan santan dan bahan-bahan yg telah di-blander tadi.
Kemudian masak dengan menggunakan api sederhana supaya santan tidak pecah minyak. Sentiasa kacau perlahan-lahan.Then masukkan asam keping dan garam-gula secukupnya.. Masak lagi dalam 2 minit kemudian masukkan daun kunyit dan daun kaduk.
Biarkan sekejap sehingga daun kunyit dan daun kaduk lembut. Tutup api dan sedia utk dihidang..

No comments:
Post a Comment