Bahan-Bahan :
1 Ekor Ikan Patin-potong mengikut citarasa anda
10 Biji Cili Padi-dikisar
1 Inci Kunyit Hidup-dikisar
1Sudu Besar Tempoyak
Daun Kesum Secukupnya
2 Kuntum Bunga Kantan
Air
Garam Secukup Rasa
5 Biji Limau Nipis
2 Biji Mentimun
cara-cara
bersihkan ikan-basuh menggunakan limau nipis(untuk menghilangkan bau)
.Isi air ke dalam periuk dan masukkan bahan yang dikisar-biarkan seketika
tambahkan tempoyak-kacau hingga rata
masukkan bunga kantan, daun kesum
masukkan ikan
Apabila ikan hampir masak masukkan mentimun
tambahkan garam secukup rasa.
siap untuk dihidangkan
*kalau nak lebih pedas bolehlah tambahkan cili
ok.ikan patin tempoyak ni sesuai dan sedap dimakan dengan nasi
ok selamat mencuba

No comments:
Post a Comment