Monday, 26 January 2015

PATIN MASAK TEMPOYAK


Bahan-Bahan :

1 Ekor Ikan Patin-potong mengikut citarasa anda
10 Biji Cili Padi-dikisar
1 Inci Kunyit Hidup-dikisar
1Sudu Besar Tempoyak
Daun Kesum Secukupnya
2 Kuntum Bunga Kantan
Air
Garam Secukup Rasa
5 Biji Limau Nipis
2 Biji Mentimun

cara-cara
bersihkan ikan-basuh menggunakan limau nipis(untuk menghilangkan bau)
.Isi air ke dalam periuk dan masukkan bahan yang dikisar-biarkan seketika
tambahkan tempoyak-kacau hingga rata
masukkan bunga kantan, daun kesum
masukkan ikan
Apabila ikan hampir masak masukkan mentimun
tambahkan garam secukup rasa.
siap untuk dihidangkan

*kalau nak lebih pedas bolehlah tambahkan cili
ok.ikan patin tempoyak ni sesuai dan sedap dimakan dengan nasi

ok selamat mencuba

No comments:

Post a Comment