Wednesday, 14 January 2015

OTAK-OTAK UDANG CAMPUR IKAN


Bahan-bahan:
500 gram isi udang basah yang telah dikisar
500 gram isi ikan yang telah dikisar - Amie gunakan isi ikan tenggiri & pelaling
1 cawan pati santan
1/2 sudu teh pati asam jawa
4 biji telur
garam / gula / perasa pilihan
daun pisang - layurkan
lidi penyemat secukupnya

Bahan kisar:
2 biji cili merah - kalau nak pedas & warna merah tambah lagi cili merah atau cili kering
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
2 batang serai - ambil isinya yang putih sahaja
1 cm lengkuas
1 sudu makan ketumbar biji

Cara:
1. Satukan kesemua bahan di atas kecuali daun pisang dan lidi penyemat di dalam mangkuk.
2. Gaul hingga sebati dan bungkus di dalam daun pisang - ketebalan isi ikut cita rasa masing-masing - Amie bubuh banyak sikit sebab nak cepat siap.
3. Sematkan lidi di bahagian atas dan bawah bungkusan daun pisang.
4. Panggang hingga masak - Amie panggang dalam oven.
5. Enak dimakan ketika masih panas.

No comments:

Post a Comment