150 g kacang soya
1 liter air
2 sudu tpg jagung
1 sudu mkn sekko/GDL (Beli di kedai kek)
Daun pandan
Kalau nak buat kena ikut stepnya btul2 bukan mcm agar2
Rendam kacang 4@ 5 jam jgn lbh
Ramas buang kulitnya
Blender dgn 50 ml air tapis dgn kain
ambik air 20 ml dr 50ml asingkan
Blender sekali lagi hampas soya tadi dgn 30 ml air,tapis
Boh daun pandan dan air soya masak
Setelah masak tutup api & tudung periuk
Bancuh sekko dan tpg jagung dgn 20 ml air tadi(yg ni air masak lah ya psal yg ni tak d masuk dlm periuk)
Bancuh dlm bekas yg boleh d tutup ,jgn bancuh awl nanti jadi masam.
Cepat2 tuang mcm teh tarik,pastikan jgn kacau.
Tutup bekas,biarkan wap d dlm,biar 30 minit ke atas baru buka.

No comments:
Post a Comment