Sunday, 11 January 2015
UDANG SOS TELOR ASIN
Bahan:
350 gram udang, belah belakang
3 ulas bawang putih, cincang
1 sudu makan air limau nipis
½ sudu teh garam
Minyak goreng secukupnya
Rempah yang dicampur:
3 sudu makan tepung beras
2 sudu sendok makan air
Lapisan tepung:
6 biji telur asin
2 sudu makan tepung beras
3 sudu makan air
3 sudu makan mentega
Untuk Hiasan:
Salad secukupnya
Daun bawang dipotong
Cili merah dihiris nipis
Cara Membuat Resepi Masakan Udang Balut Telur Asin:
Gaulkan udang dengan bawang putih, air limau nipis, garam. Perapkan hingga meresap.
Panaskan minyak dengan api sedang , lumuri udang dengan tepung beras. Masukkan dalam minyak panas, goreng hingga masak. Angkat, toskan.
Haluskan kuning telur dengan garpu, tambahkan tepung beras, kacau rata. Tuang air, mentega, kacau hingga menjadi adonan yang kental dan licin
Panaskan kembali minyak sisa menggoreng udang, ambil 1 ekor udang, celupkan adonan telur asin. Goreng hingga kuning, angkat.
Atur salad di piring, tata udang di atasnya. Taburi daun bawang, cili hiris .Hidangkan panas-panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment