1 ekor ikan siakap@ Talapia Merah| sederhana besar
1 batang serai- di hiris
1 biji bawang besar- mayang
3 ulas bawang putih- mayang
4 biji cili padi
1 inci halia- mayang panjang
1/4 kiub pati ikan bilis
2 biji limau kasturi/limau nipis pun boleh gak
2 helai daun limau purut | buang urat-dihisir
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar tepung jagung | bancuh dengan air
Garam, gula
Daun ketumbar, daun bawang
Cara:
1.Pastikan air dalam pengukus telah didihkan terlebih dahulu.
2.Masukkan semua bahan dalam pinggan pengukus kecuali tepung jagung, garam, gula, daun ketumbar/ bawang.Ratakan bahan-bahan, di atas dan bawah ikan.
3.Masukkan juga sedikit air.
4.Kukus dalam 5-10 minit hingga ikan masak.
5.Masukkan air bancuhan tepung + gula + daun ketumbar/ bawang.
6.Sesuaikan rasa, jika kurang masin baru letak garam.Jika masin, letak air lagi atau perahkan lagi limau.
7.Hidang.

No comments:
Post a Comment