Bhn2:
Sebungkus yee mee( mase nk ltk kuah, curahkn air panas skjp. Dlm2-3 min.) Toskn yee mee.
Sayur sawi yg d potong
Udang d perap dgn kicap cair n sdikit gule. Klau nk bubuh sotong pn blh jgk.
Fish ball/ fishcake d hiris
Isi ayam d hiris nipis. Perap dgn kicap cair n sdikit tpg jagung.
Karot yg kecil d hiris nipis
Telor putih 3 bj
Utuk sup:
Rebus tulang ayam bersame dgn 2 bj bwg besar yg d potong 4.
Bwg putih 5 ulas d penyekkn.
Rebus hingge air sup berubah warna. Perasekn dgn kiub ayam knorr, garam, gule, ld sulah n pk aji. Lps tu tapeskn air. Buang tulang ayam.
Cara2:
Panaskn sup hingge mengelegak n masukkn ayam, fishball/fishcake, udang/sotong. Masukkn telor putih n karot. Gaul n masukkn sayur sawi n air tepong jagong.( Air tepong jagong hndklh banyak hingge kuah agak pekat. Jgn trlalu pekat.) Pastikn rase mengikuti selere msg2.
Letakkn yee mee dlm piring n curahkn kuah keatasnye. Taburkn ld sulah n sdikit min yak bijan. Siap utk d hidang.
#Yee mee kungfu sdp d mkn bersame cili hiris or bersame sambal belacan.# Slmt mncube...Smbal belacan.# Slmt mncube...
Resepi asal : Kak Yati Mohd

No comments:
Post a Comment