Sunday, 11 January 2015

WANTAN MEE


UTK SUP
Tulang ayam d rebus brsame 1 bj bwg besar d belah 4,
1 1/2 inci halia d penyekkn
5 ulas bwg putih d penyekkn.
Rebus hingge air sup bertukar warne. Kemudian tapeskn air sup.

WANTAN MEE yg blh d beli d pasaraya giant. Hndaklh d kluarkn dr petias trlebih dulu.
SAYUR SAWI d potong n celup dlm sup yg mengelegak. Dh tukar warne terus d angkat n ketepikn.
CILI JERUK. Cili hijau d hiris sdg. Tuangkn air panas mengelegak n toskn. Masuk dlm bekas n tuangkn cuke mkn, sdikit garam n gule.

WANTAN GORENG. Cincang isi ayam, cili besar yg d buang biji( sebiji), daun ketumbar n daun bwg. Perasekn dgn garam, gule, pk aji, ld sulah n 1 sdb tpg jagung. Sebatikn semue. Isi inti dlm kulit wantan n grg hingge kekuningan. Blh jg d bubuh dlm sup.

AYAM GRG BIJAN.
1/2 ekor ayam d ptg kecil. Perasekn dgn garam, gule, ld sulah, sos tiram n tpg jagung.
Perap dlm 1/2 jam n grg hingge kekuningan.
Panaskn kuali masukkn 4 sdb madu, 1 sdb sos tiram, 1 sdb sos cili. Biar semue sebati.
Gune api kecil. Masukkn ayam gaul sebati n masukkn bijan. ( bijan hndklh d sangai trlbh dulu.) Sebatikn semue n angkat.

CARA NK BUAT WANTAN MEE
Bubuh 1 sdb sos tiram,
1/2 sdb kicap hitam, ld sulah, kicao cair,
sdikit gule,
1 sdk mnyk bijan
1 senduk sup ayam. Sebatikn.
Panaskn air hingge mengelegak. Tapes n masukkn dlm sup kicap td. Gaul sebati n letak atas pinggan. Bubuh sayur sawi, wantan grg/wantan sup, ayam bijan n taburkn daun bwg. Mkn dgn cili jeruk or cili api + cili besar hiris. Siap utk mnjamu selere. Selamat mncube...

Resepi Asal :  Kak Yati Mohd

No comments:

Post a Comment