Lapisan bawah
1 1/2 cawan gula
2 1/4 cawan tepung beras
1/3 cawan tepung gandum
5 1/2 cawan air pandan (10 helai daun pandan)
1 1/2 sudu besa air kapur
Lapisan atas
1/3 cawan tepung beras
3 cawan santan
4 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil garam
Cara-cara
Campurkan semua bahan lapisan bawah. Kacau hingga tak bergentel. Masak sekejap dgn api sederhana, kacau. Cukup sampai naik wap dan gula hancur.
Isikan dalam acuan yg di sapu minyak. Kukus hingga masak . (15-20min) bergantung kepada size bekas.
Campur semua bahan lapisan bawah. Kacau dan masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
Tuangkan atas lapisan hijau, dan kukus lagi hingga masak.
Pastikan penutup kukusan dibungkus dengan kain, utk menghasilkan permukaan yg cantik & rata. Biar betul betul sejuk baru potong denga pisau plastik.

No comments:
Post a Comment