Sunday, 11 January 2015

BEBOLA ISI IKAN MASAK SOS PLUM BERCILI






BHN2 UTK BEBOLA ISI IKAN

Ikan tenggiri/ ikan kembong d belah n buang tulang halus d bhgn tengah ikan. Potong memanjang isi ikan n dadukan.
Karot 1 1/2 inci d dadu halus
Bwg holand 1/2 biji d dadu halus
Daun ketumbar d cincang halus
Gaul sebati semue n perasekn dgn garam, gule sikit, pk aji, ld sulah, 1 sdb tpg jagung n 1 sdb air. Bulat2 kn n goreng hingge kekuningan. Ketepikn.

BHN CAMPURAN:
Bwg putih 3 ulas d cincang halus
Bwg holand 1/2 biji d dadu sedang
1 1/2 inci karot d dadu sedang
1/2 biji timon d buang biji tengah n d dadu sedang
Tomato yg kecik d buang biji n d dadu sedang
Nenas sekeping d dadu sedang
4 biji cili api d cincang halus

CARA2:
Tumis bwg putih hingge kekuningan n masokkn karot. Gaul n masokkn sos plum 3 - 4sdb, cili api cincang n 1-20 sdb sos cili thai. Perasekn dengan gule n pk aji. Bubuhkn bwg holand, timon, tomato, nenas n sedikit air.. Last masokkn bebola ikan n gaul sebatikn dlm 3 min. Tutup api n siap utk d hidang. Selamat mencube...
#pastikn kuah agak pekat. #



Resepi asal : Kak Yati Mohd.




No comments:

Post a Comment