Sunday, 11 January 2015

AYAM GORENG LADA HITAM




Bhn2:
1/2 ekor ayam atau isi ayam bhgn dada. D potong kecik n perapkn dgn garam, gule, ld sulah n kicap cair selama 1 jam. Bubuh 1 sdb tpg jagung + 1 sdb tpg gandum n goreng hingge agak garing. Ketepikn.
Ubi kentang 3 biji d potong panjang n goreng hingge kekuningan n ketepikn.
Bwg putih 4 ulas d hiris
Bwg holand sebiji d hiris or d dadu sedang
Halia 2 hiris
Ld hitam tumbuk dlm 1 sdb
Sos ld hitam 4 sdb
Capsicum merah, hijau n kuning d potong dadu sedang.
Karot d potong pnjg

Cara2:
Goreng bwg putih n halia hingge kekuningan n masukkn bwg holand. Gaul sebati n masukkn ayam. Kacau lagi n masukkn sos ld hitam, ld hitam yg telah d tumbuk, pk aji, gule, kicap cair n karot. Gaul sebati n masukkn 1/2 cwn air. Biar hingge agak pekat , masukkn kentang n capsicum. Gaul sebatikn dlm 3 min tutup api. Siap untuk d hidang. Selamat mncube...


Resepi Asal : Kak Yati Mohd



No comments:

Post a Comment