Sunday, 11 January 2015

SOON KWEY


Bahan Kulit Dumpling
* 300grm tepung Tang Mein (wheat starch)
* 75 grm tepung beras pulut
* 150 grm tepung ubi
* 3/4 sudu kecil garam
* 675 ml air panas mendidih
* 9 sudu makan minyak masak

The Original Recepi from here
Skin:
300g wheat starch (Tang Mein Fun)
75g glutinous rice flour
150g tapioca flour
3/4 tsp salt
675 ml boiling water
9 tbsp cooking oil

Cara membuat Kulit Dumpling
1- Ayak semua 3 jenis tepung dalam mangkuk dan campurkan sedikit garam
2- Buat lubang ditengah-tengah tepung tadi dan tuang air panas kedalamnya.kacau dulu mengunakan sudu dan biarkan agar sejuk sedikit.Bila dah boleh pegang uli menjadi doh.
3- Uli doh tadi bersama minyak hingga doh menjadi licin dan cantik
4- Sapukan papan canai dengan tepung ubi dan canai doh menjadi kepingan-kepingan bulat yang nipis .
5- Letakkan sekeping diatas tangan dan masukan 1 sudu inti dan pleat tepi kulit dumpling menjadi bulat (P.Ros letakkan sekeping potongan kecil kubis dibawah dumpling supaya tak melekar dipinggan,boleh juga guna daun salad)
6- Kukus dumpling selama 8 ke 10 minit. Siap untuk dihidang.
7- Sebelum menghidangnya sapukan sedikit minyak bawang putih diatasnya.

Bahan Inti (resepi P.Ros )
Bahan-bahannya
* 2 biji carrot sederhana besar disagat halus
* 12 ekor udang besar setiap seekor dipotong 3
* 300 grm minced chicken
* 2 pelepah daun bawang
* 1/3 bawang besar dipotong halus
* 1 sudu besar minyak bijan (boleh kurangkan jika tak suka)
* 1 keping chicken stock
* 1 sudu kecil gula
* 2 sudu besar tepung jagung
Cara menyediakan inti
Perah kan sedikit air dari carrot.Campur semua bahan kedalam 1 mangkuk dan gaul rata.Pastikan pati ayam hancur dan digaul betul-betul rata dengan bahan lain.Bahan inti sipa untuk digunakan.(Boleh juga disediakan lebih awal dan simpan dalam peti sejuk.
Minyak bawang putih
Potong halus bawang putih.masukkan dalam 1/3 cawan minyak kedalam mangkuk dan masukkan bawang putih tadi.masak dalam microvawe selama lebih kurang 2 ke 3 minit atau mengikut cara dan kepanasan microvawe masing-masing. pulak....

No comments:

Post a Comment