Friday, 30 January 2015

MIHUN SUP ISTIMEWA


Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong kecil
2 bawang besar kuning - cincang/kisar
1 labu bawang putih - tumbuk
3 inci halia - tumbuk
1 sb jintan manis
1 sb serbuk ketumbar (kita tambah)
1 sb serbuk lada hitam
1 gelas air asam dicampur dengan
1 ibu jari belacan bakar.
2 kiub stok daging Air secukupnya rempah
3 sekawan sbg bahan tumis (kita tambah-1 batang kayu manis1 kuntum bunga lawang,
3 biji buah pelaga) Sedikit minyak untuk menumis

Bahan lain:
2 pek mee kuning/mee hoon - celur (guna meehoon)
1 ikat sawi - celur

Cili kicap - resepi di bawah
Daun sup - hiris
Bawang goreng

Cara cara; Tumis bawang putih yang ditumbuk dengan halia. Masukkan bawang besar juga rempah tiga sekawan.
Tumis sehingga wangi. Masukkan serbuk jintan manis, ketumbar dan serbuk lada hitam.
Kacau seketika. Masukkan ayam dan kacau rata lagi sehingga ayam kecut dan air ayam kering.
Masukkan pula air asam jawa tadi yang telah ditapis. Masukkan air agak agaklah jumlahnya.
Saya guna lebih kurang 1 blender. Masukkan kiub stok daging dan garam secukup rasa. Biarkan kuahnya mendidih. Sesuaikan rasa dan bolehlah dihidangkan dengan mee atau mee hoon bersama bahan bahan lain.

Cili Kicap
Bahan bahan:
Segenggam cili padi - 15 biji cili merah dan hijau 3 ulas bawang putih 3-4 biji limau kasturi - perah airnya
Sedikit cuka
Kicap manis Garam Gula

Cara cara: Sangai bawang putih dan cili padi sebelum ditumbuk. Masukkan air perahan limau kasturi, sedikit cuka dan kicap manis. Akhir sekali sesuaikan rasa dan masukkan garam dan gula. Nota; Cara bakar belacan. Susun belacan yang dipotong dalam dulang dan bakar dalam oven. Angkat dan boleh simpan dalam bekas sebelum disimpan dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment