Monday, 26 January 2015

PERKEDEL KENTANG


Bahan :

1/2 kg Kentang ( dikupas ----> dicuci bersih ----> dipotong jadi 4 bagian ----> digoreng ----> dihaluskan )

1 batang daun bawang ( diiris halus )
1 batang daun seledri ( diiris halus )
3 buah cili merah keriting ( diiris halus )
1/4 bawang Bombay ( diiris halus ) ------> tak nak guna pun boleh

1/2 sdt serbuk lada
2 ulas bawang putih ( dicincang haluskan )
2 ulas bawang merah ( dicincang haluskan )
garam secukupnya
1 biji telur ( kuningnya buat campuran adonan kentang & putihnya buat bahan celupan )
Tepung Roti ( secukupnya )

CARA MEMBUAT :

~ Campur kentang yang sudah dihaluskan + irisan : daun bawang, daun seledri, cili merah keriting, bawang Bombay + lada, bawang merah & bawang putih halus + kuning telur + garam = campur dan gaul guna tangan hingga sebati.

~ Lepas tu bentuk jadi bulat panjang
~ Setelah semua adonan sudah dibentuk... celupkan satu per satu kedalam putih telur lalu guling di tepung roti ... ditekan2 LEMBUT guna tangan ( dikepal ) supaya tepung roti melekat & tidak mudah jatuh bila digoreng.
~ Kemudian goreng di minyak panas dengan api sedang hingga kuning keemasan. Jangan terlalu kacau ya ...
~ Angkat & toskan
~ Hasil = 12 biji

SELAMAT MENCUBA

Resepi asal : Indonesia

No comments:

Post a Comment