Sunday, 11 January 2015

LALA MASAK SAMBAL SERAI


Bahan-bahan :-
1 kg lala - cuci bersih dan toskan
1 sudu besar bawang putih kisar*
6 sudu besar bawang merah kisar*
Belacan*
Serbuk kunyit*
8 sudu besar lada kering kisar
2 batang serai - titik
Air asam jawa
Gula
Garam
Serbuk perasa
Air
Minyak
Daun bawang - potong 1 inci
2 biji telur

Cara-cara :-
Panaskan minyak.
Tumiskan bahan bertanda * yang telah disatukan sebelum ditumis beserta serai. Goreng hingga garing.
Masukkan lada kering kisar, goreng lagi hingga garing. Masukkan air asam, gula, garam dan serbuk perasa. Jika pekat tamabh air sedikit.
Masukkan lala dan tutup kuali dengan penutup kuali. Jika tak tutup, lala tak akan merekah.
Masukkan telur dan tutup kembali kuali dengan penutup kuali. Biar seketika, kacau lala dan kecilkan api. Biar seketika, angkat dan hidangkan. Tabur dengan daun bawang.

No comments:

Post a Comment