Bhn:
Isi ayam d potong.n penyekkn sikit dgn pisau. Perasekn dgn kicap cair, gule, ld sulah n tpg jagung. Perap dlm sejam.
Bwg putih 4 ulas d hiris
Halia 1 inci d potong panjang
Bwg holand d dadu
Cili kering 5 tangkai. Potong n rendam sekejap dlm air panas. Tapeskn n goreng garing. Ketepikn.
Cili benggala merah, hijau n kuning d potong panjang/ dadu
Sos tomato 3-4sdb
Sos tiram 1-2 sdb
Kacang gajus 1/2 cawan d goreng n ketepikn
Cara2:
Tumis bwg putih hingge layu. Masukkn halia, cili kering. Goreng hingge garing n masukkn bwg holand. Perasekn dgn sos tiram, sos tomato, gule n pk aji. Masukkn ayam n 4 sdb air. Gaul n masukkn cili benggala. Biar kuah agak pekat sikit n masukkn kcg gajus. Gaul sebatikn n angkat. Siap utk d hidang. Selamat mncube....
Resepi asal : Kak Yati Mohd

No comments:
Post a Comment