Tauhu telor 3 bungkus. dipotong 3 bhgn n d belah 2. Goreng hingge kekuningan.
Untuk inti:
Isi ayam/udang/ikan d tumbuk lumat.
Sebiji cili merah d buang biji + 3 bj cili api d cincang lumat.
Daun ketumbar n daun bayam d cincang halus
Karot 2 inci d cincang halus
Tauhu 2 buku.(yg warne putih)
D hancurkn.
Halia 3 hiris d cincang lumat.
Satukn semue n perasekn dgn garam, gule, pk aji, ld sulah, 1 sdt mnyk bijan n 1 sdb tpg jagung. Gaul sebati semuenye.
Letakkn inti d permukaan tauhu telor( lukakn sikit permukaan tauhu dgn pisau)
Susun dlm loyang.
Panaskn kukusan n kukus dlm 8 min. Ketepikn
Untuk kuah:
4 ulas bwg putih d cincang halus. Tumis hingge kekuningan n bubuh 2 cwn air. Perasekn dgn sos tiram, pk aji, gule, ld sulah n kicap cair. Biar mengelegak n masukkn 1 bj putih telor. Gaulkn. Masukkn air tepong jagong utk pekatkn kuah. Tuang atas tauhu..
Siap utk d hidang. Slmt mncube...
Resepi Asal : Kak Yati Mohd

No comments:
Post a Comment