Saturday, 17 January 2015

LASSAGNA







Bhn utk sos daging.
1. 800 gm daging cincang.
2. 2 biji bwg besar didadu
3. 1 biji tomato masak didadu
4. 1 biji cili benggala yg sederhana besar..didadu.
5. 2 senduk kecil cili kering yg dikisar dgn bwg besar..n..bwg putih
6. 1 botol besar sos spaghetti
7. 1 tin kecil tomato puri
8. 1 sudu besar oregano
9. Sedikit gula..dan garam secukup rasa.

Cara membuat.
1. Panaskn minyak..sedikit sahaja..masukkn bwg..cili dan tomato..bila agak layu masukkn daging..kacau hingga daging brtukar warna.
2. Masukkn cili kisar..masak sehingga hilang bau cili..masukkn sos prego..dan separuh tomato puri..oregano..masak hingga pekat baru masukkan garam.
Jika suka boleh juga masukkn cendawan butang.

Bechamel sauce..ataupun white sauce.
Bahan2.
1. 50 gm butter
2. 11/2 cwn tepung gandum
3. 2 kotak susu full cream/pun low fat
4. 1 sudu teh lada sulah
5. 1 sudu teh serbuk oregano
6. Garam secukup rasa.

Cara membuat.
1. Panaskn butter didlm periuk..bila cair masukkan tepung..kacau hingga sebati dgn butter..masukkn susu separuh kotak..jika bergentel tolong blend..masukkn balik dlm periuk dan tuang semua susu.
2. Masukkn lada sulah..oregano..dan garam..kacau hingga pekat.

Cara melapis.
1. Sapu loyang dgn sedikit butter.
2. Letakkn sos putih dlm dua senduk..agak2 ikut loyang sendiri.
2. Letakkan lassagna sheet atas sos putih..kemudian sos daging..lasaggna sheet..kemudian sos putih..tabur mozarella cheese.

Boleh juga buat byk tingkat..tapi nanti susah nk potong..n..makan.
Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment